En vanlig missuppfattning inom e-handel och 3PL är att det är en för hög tröskel och att automationslösningar är dyra. Många tror att någon form av robotlager är den enda vägen att gå. Här vill vi skapa en tydligare bild, och ge fler företag möjligheten till lyckad och lönsam automation. Med stöd av data från ditt system (tex. WMS eller ERP) hittar vi tillsammans det vi på e-motions kallar för “the sweet spot”.

 

The sweet spot är den punkt där du får allra bäst return on investment. Här nedan är en tydlig bild av hur många plockplatser vi kan slutföra procentuellt av samtliga plock. Det är också där- och enbart där- som vårt fokus för automationen ska ligga.

Med vår Pick-to-Light (eller Pick-by-light som vissa säger) kan vi med en liten investering göra enorm skillnad. PTL:en löser oftast en högre procent av den totala orderstocken än vad man tror vid första anblick. I bilden ovan ser vi en typisk kurva för hur en 3PL, eller e-handlares, relation ser ut mellan antalet lagerplatser (x-axeln) och procentuellt för hur stor del av våra orders vi kan slutföra (y-axeln). Vi kan exempelvis med 96 plockplatser slutföra 60% av samtliga orders.

 

Tre viktiga take-aways:
1. Låt data vara styrande för att få ett så optimerat flöde som möjligt.
2. Fokusera på dina high-rollers.
3. Identifiera er sweet-spot och applicera 80-20-regeln.

Bra automation i logistiken är en nyckel till att hålla din verksamhet attraktiv för kunder, personal och leverantörer. Det finns dock några luriga fällor som gör att många företag missar måltavlan med investeringen. Här listar vi fyra vanliga misstag och ger tips på hur du undviker dem: 

1. Fixerad vid inköpskostnaden

Automation kostar mycket. Men att det är en hög initial prislapp betyder inte att det är en dålig investering. Det handlar inte om priset, utan om avkastningen på investeringen (ROI). Vilka kostnader slipper du och hur påverkas effektivitet och kvalitet med den nya automationen? Frågor som dessa behöver svar innan du lägger energi åt att få ner prislappen.

Arbeta med en automationspartner som kan visa på lönsamhet och räkna ut ROI. Detta motiverar en investering och underlättar ett beslut. Det går (oftast) fortare att kamma hem en investering än vad många först tror. 

2. Stora ingrepp för tidigt

För att automatisera ett helt flöde krävs enorma åtgärder. Vissa moment är kanske till och med bättre (och billigare) att fortsätta hantera manuellt. Det finns ingen vits i att göra mer än vad som behövs.

Få koll på vilka moment som kan automatiseras och vilken effekt detta skulle ge. Applicera 80/20-regeln (Paretoprincipen); att automatisera 20% av flödet ger 80% av resultatet. Hitta nyckelmoment och börja i liten skala. Det går alltid att utveckla, justera och bygga vidare under resans gång.

3. Göra ALLT för att behålla en kund 

Att erbjuda dina kunder ett optimalt flöde för just deras produkter eller önskemål är såklart viktigt. Kanske till och med avgörande – men till vilket pris? Att investera i automation för ett kundspecifikt flöde kan bli väldigt dyrt. Om kunden inte har tid att vänta eller redan börjat titta efter en ny logistikleverantör så hamnar du i en dum situation.

Du vill inte stå med en tung investering som plötsligt inte går att räkna hem. Försök hitta lösningar som går att ta använda för flera kunder. Om du ändå måste vara kundspecifik – var då på det torra med att det är ett långsiktigt tänk från båda sidor. Ett längre avtal kan ge rätt trygghet för båda parter. 

4. Släcka bränder 

Finns det ett flöde eller ett moment som inte fungerar helt som det ska? Automation är ingen quick-fix. Det är naturligtvis smart att gräva där man står, och ibland kan det vara rätt väg att gå – men var inte rädd för att tänka om och tänka nytt. Att börja från scratch kan vara den bästa vägen bort från gamla problem och vägen till en lönsammare produktion. En erfaren automationspartner kan komma in med nytt syre och ge nya perspektiv.

 

Har du frågor om automation eller vill veta mer om hur vi jobbar? Kontakta oss här eller följ oss på LinkedIn.

DreamLogistics är en av nordens snabbast växande 3pl-aktörer. Med logistikanläggningar i Habo, Ängelholm och Borås ska de bli e-handlarnas självklara val när det kommer till logistikpartner. Denna resa får vi på e-motions hänga med på – som automationspartner.

“Vi köper inte bara en produkt utan för oss handlar det om ett partnerskap, där vi utvecklar lösningar och processer ihop. Vårt mål är att bli bäst på e-handelslogistik, och då är automation en väldigt viktig del”

Så sa Jonas Ahlgren, VD på DreamLogistics till Dagens Logistik om samarbetet tidigare under hösten.

Att komma in som underdogs i en bransch med så stora och väletablerade aktörer som logistikbranschen är så klart inte bara enkelt, säger e-motions VD Nils Brunke. Samarbetet med Dream är verkligen ett kvitto på att logistikbranschen, framförallt kopplat till e-handeln, är under förändring, och att vår teknik och kompetens går att räkna med, fortsätter han. Vi är ödmjuka inför uppgiften och ser fram emot att få utvecklas tillsammans med Jonas och gänget på DreamLogistics.

Samarbetet inleds med sex olika projekt och som det ser ut nu berör det flera av Dreams anläggningar. Det första projektet består av en sorteringslösning med plock-och-packstation. Målet med denna är att effektivisera ett befintligt krävande flöde. Leverans sker redan nu i veckan. 

Gilla e-motions.se på LinkedIn för att ta del av fler nyheter. Uppdateringar om samarbetet sker löpande.